Energetikai tanúsítványVác
KAPCSOLAT

Tudnivalók a tanúsítványról

Rendelet alapján készült számítások

Energiahatékonysági szintekA tanúsítványban a minősítést a vizsgált építmény kiszámított összesített energetikai mutatójának és a viszonyítási követelménynek százalékban kifejezett aránya alapján adjuk (lásd a lehetséges minősítési osztályoknál). A számítások az előírás alapján a 7/2006 TNM rendelet módszerével kell, hogy készüljenek. Ha a tanúsító alaposan felmért minden kiinduló adatot és a rendelet betartásával dolgozott, az eredmények objektívnek és hitelesnek tekinthetők.

Az épület felmérése

A felmérés - amit a szakmai szabályok szerint minden esetben el kell végeznünk - körülbelül fél órás. Ha már nincsenek meg az eredeti tervek (régebbi ingatlanok esetében általában így van), akkor fel kell mérnünk mindent, ami a számításokhoz kiinduló adat. Ilyenek például a rendeltetési egység alapterülete, lehűlő felületeinek mérete, jellemzői, a gépészeti berendezések típusa és paraméterei. Minden ilyen mérést tartalmaznak díjaink, a megbízónak csak a bejutást kell biztosítania számunkra az ingatlanba.

A dokumentum érvényessége

Az dokumentum a kiállítástól számítva 10 évig érvényes. Ezen időtartamon belül akkor válik érvénytelenné, ha

Minden tanúsítvány archiválásra kerül, ezért igény szerint később bármikor aktualizálható, vagy kiállítható újabb példány is.

Mit tudunk tenni azért, hogy az ingatlan jobb energetikai besorolást kapjon?

Hőszigetelések

Padlás/zárófödém, homlokzat, pince/lábazat szigetelése, esetleg újraszigetelése/megvastagítása.

Nyílászárók

Mindenképpen javasolt a régi nyílászárók cseréje, mivel az új ablakok transzmissziós hőátbocsátása sokkal kedvezőbb, és a tokszerkezetek hőszigetelő képességében is jelentős fejlődés ment végbe az utóbbi években. Mivel ezek az újszerű nyílászárók fokozottan légzáróak, ezért a külső-belső levegő sokkal kisebb mértékben tud cserélődni.

Kazáncsere

Érdemes átgondolni a hagyományos nyílt égésterű gázkazán cseréjét egy zárt égésterű kondenzációs gázkazánra. Utóbbinak 20-30%al magasabb a hatásfoka, ami azt jelenti, hogy ugyanannak a hőmérsékletnek a fenntartása során ennyivel kevesebb gázt égetünk el. A zárt égésterű kazánok telepítési költségei ugyan magasabbak, de hosszú távon bőven megéri a befektetést.

Napkollektor/napelem

A napkollektor használati melegvíz előállítására szolgál, a napelem villamos áramot termel. Érdemes végiggondolni, hogy valóban megéri e befektetni ilyen berendezésbe, mert gyakori tapasztalat, hogy a forgalmazók hajlamosak elferdített tényekre alapozva árulni a terméküket.

Hőtérkép készítése a tanúsításhoz

Hőtérkép csak a hidegebb téli évszakokban készíthető, ugyanis csak ilyenkor láthatóak a fűtési hőveszteségek a kamera számára. A számításokat azonban e nélkül is teljes értékűen és pontosan el lehet készíteni, ennek megfelelően a tanúsítás során hőkamerás felmérést nem végzünk.

Az energiatanúsítvány koncepciójának célja

Az Európai Unió 2002-ben direktívában írta elő, hogy a környezetszennyezés csökkentése érdekében emelni kell az ingatlanok energiahatékonyságát.
A cselekvési terv sok összetevőből áll, ennek része az energetikai tanúsítvány is, melyet kötelezővé tettek minden tagországa számára.

Bérbe adás esetén

2015. 12. 31. után kötött bérleti szerződésekhez már minden esetben kötelező a tanúsítvány. Eddig az időpontig csak abban az esetben kell, ha egész épületet adunk bérbe, nem pedig lakást, vagy egyéb rendeltetési egységet.

Tanúsítvány a szerződésben és ennek elmulasztása

A 176/2008 rendelet előírást ad az adásvételi szerződés tartalmára vonatkozóan

„Az e rendelet hatálya alá tartozó épületnek vagy önálló rendeltetési egységnek ellenérték fejében történő tulajdon-átruházása vagy bérbeadása tárgyában - a (4) bekezdésben meghatározottak kivételével - készült szerződés tartalmazza

  1. annak rögzítését, hogy e rendelet rendelkezései szerint kell-e tanúsítványt készíteni;
  2. a tanúsítvány azonosító kódját, és
  3. a vevő vagy bérlő nyilatkozatát arról, hogy az azonosító kód szerinti tanúsítványt vagy annak másolatát az eladótól vagy a bérbeadótól átvette.”

Ha ez nem történik meg, az szabálysértés, aminek következménye 50 000 Ft-ig terjedő szabálysértési bírság lehet.

Tartalma

A tanúsítvány első része egy összesítő értelmező lap, amelyet az energetikai számítás követ. A dokumentum tartalmazza a kiállítás dátumát, megrendelő nevét, címét, az ingatlan címét, a tanúsítványt készítő mérnök aláírását, adatait és a Kamara által nyilvántartott jogosultsági számát. Az építmény energetikai minőség szerinti besorolásának megfelelően az egyik legfontosabb része egy javaslat, arra vonatkozólag, hogyan lehetne javítani az elért besorolást.

Díjszabás és elkészítési idő

A díjtáblázatunkban lévő árakat az ingatlan típusa és négyzetmétere alapján szabtuk ki adásvételhez illetve bérleti szerződéshez szükséges tanúsítványra vonatkozóan. Az árak minden költséget tartalmaznak, ha az ingatlan vácon van, de távolabbi elhelyezkedés esetén kiszállási díjat számolunk fel. Ha nem találja meg épületét az ártáblázatban, érdemes árajánlatot kérnie, mi megpróbálunk hasonlóan kedvező árakat kiszabni minden ingatlanra.

Általános esetben az elkészítés 2-3 munkanap a szemlétől számítva. Sürgős esetben tudunk teljesíteni ettől szűkösebb határidőt is, szabad kapacitásunktól függően.

Segítségre van szüksége?
tanusitvany-vac.hu © 2015 - Minden jog fenntartva.